Consumir i menjar de forma racional, sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb la salut

El dilluns 27 de març, l’alumnat de tercer d’ESO va gaudir, a la biblioteca del centre, d’una xerrada organitzada pel departament de Ciències Socials, a càrrec de la Roser Montero, enginyera agrònoma i tècnica del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, sobre els avantatges de consumir productes de proximitat, així com de producció integrada, ecològics o biològics, d’indicació geogràfica protegida i de denominació d’origen protegida.

Durant la xerrada vam poder reflexionar sobre la importància d’adquirir productes de quilòmetre zero o de proximitat, ja que afavoreix el productor i també el consumidor, perquè fomenta el comerç just en comercialitzar-se mitjançant un circuit curt i sense tants intermediaris, així com productes de producció integrada, que és un sistema agrícola de producció d’aliments de qualitat, mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient, amb la finalitat d’obtenir productes d’alta qualitat, minimitzar l’ús de productes agroquímics, optimitzar els mètodes de producció i disminuir els residus, i també productes ecològics o biològics.

La tècnica del DARP també ens va explicar els conceptes Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i Denominació d’Origen Protegida (DOP), que és el nom que identifica un producte originari d’un lloc determinat, la qualitat del qual o les seves característiques es deuen a un medi geogràfic particular, amb els factors naturals i humans inherents a ell i del qual les fases de producció, transformació i elaboració es facin totalment en la zona geogràfica definida. Així, per exemple, l’oli de les Garrigues o la pera de Lleida són productes amb DOP.

Mitjançant una mostra variada de productes, vam aprendre a reconèixer l’etiquetatge que els caracteritza i així poder dur a terme un consum conscient, ja que aquestes etiquetes -que atorguen els organismes competents- són la garantia del producte.

Gràcies a la col·laboració del DARP, des de l’institut hem recordat un dia més la importància de fer un ús racional i sostenible dels recursos que ens ofereix la natura i de fixar-nos a l’hora d’anar a comprar en les etiquetes, ja que la nostra tasca com a consumidors és clau a l’hora de protegir el nostre planeta i la nostra salut. Recordem: “Som el que mengem” i el que mengem depèn de com cuidem la Terra.

A continuació podeu veure els diferents logotips que hem après a distingir:

logos