Tercera edició del Saló del cine i les sèries

Conèixer novetats del sector audiovisual, descobrir interioritats de pel·lícules i sèries i aconseguir material de col·leccionista pel públic més cinèfil eren alguns dels objectius que van portar a 40 alumnes dels cicles formatius d’imatge i so de l’institut Caparrella de Lleida a visitar la tercera edició del Saló del cine i les sèries, que va tenir lloc el cap de setmana del 2 al 4 de febrer a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Els nois i noies van gaudir especialment de les parades plenes a vessar de marxandatge sobre pel·lícules i sèries, tant actuals com clàssiques, però amb una legió de seguidors al darrere. Així van sortir carregats de xapes, figures, gorres o fins i tot menjar típic de l’anime japonès. Encantats també van quedar al fotografiar-se amb els seus personatges preferits com els protagonistes de la saga Star Wars o el malèfic pallasso de It. Els més atrevits fins i tot es van disfressar com si fossin Harry Potter o es van posar a la pell dels superherois imitant la típica escena d’escalar una paret. En aquest sentit, van descobrir com s’enregistra i es “falseja” una escena d’aquestes característiques així com actuen els actors especialistes en situacions de risc, com es dobla una escena i com treballen els encarregats de maquillatge, perruqueria i caracterització. També van captar l’atenció dels estudiants les exposicions d’atrezzo original de pel·lícules com els vehicles de “Regreso al futuro”, i les mostres de peces del “Planeta de los Simios”, “Los Juegos del Hambre” o Robocop. cedits pel Museu de Miniatures i Cinema de Lyon. Un dels espais que més va sorprendre l’alumnat va ser el dedicat als inicis de la filmografia, on podien experimentar amb rèpliques d’aparells com el zoòtrop, la càmera fosca o el fenaquistoscopi, tot molt antic però força desconegut pel públic jove, que ho assimilen als flipbooks, molt de moda per fer animacions i també presents al saló.

Cal destacar també que aquests joves que es convertiran en el futur del món audiovisual troben en aquest certamen la tecnologia més novedosa, en aquests cas, van conèixer la normativa que regula l’ús de drones per prendre imatges o les projeccions de 360 graus amb ulleres especials. A més, esdeveniments d’aquestes característiques serveixen als estudiants per estar en contacte amb professionals del sector, ja que tenen l’oportunitat d’assistir a presentacions de websèries i curtmetratges o conèixer projectes de crowfunding. També són útils pels que tenen intenció de continuar estudiant, i que hi troben informació de diverses escoles i centres formatius relacionats amb la seva família professional.