Joves compromesos guanyadors del XI Premi Federico Mayor Zaragoza

 Els joves van ser els autèntics protagonistes en aquesta nova edició del Premi Federico Mayor Zaragoza, elaborant un clipmetratge de dos minuts de durada relacionat amb els drets humans i els valors que promou la UNESCO.

En total es van presentar   36 centres de tota Catalunya: Freginals, Sant Quintí de Mediona, Vilanova del Vallès, Tortosa, Gandesa, Flix, Lleida, Santa Bàrbara, Vilanova del Vallès, Alcanar, Sabadell i Campredó.

L’acte de lliurament de premis va tenir lloc el dijous 15 de març a  l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa i va ser presidit per l’exdirector general de la UNESCO i President de la Fundación Cultura de Paz,  Sr. Federico Mayor Zaragoza, el qual, a més de lliurar els premis, va compartir un col·loqui amb els joves assistents.

L’alumnat de 2n curs del cicle de grau mitjà de sistemes microinformàtics i xarxes de l’Institut Caparrella de Lleida, dinamitzat per la seva professora Maria del Mar Lluelles, va participar-hi i va guanyar un dels 15 premis amb el clipmetratge  “Sense sortida” (https://www.youtube.com/watch?v=hNq8dlncblg), que proposa una manera de lluitar contra el bullying. Els seus autors Alex  Ramon, Àngel Valero i Isaac Yeguas, van poder participar també en el debat-col·loqui aportant dues preguntes, a les que el Sr. Federico Mayor Zaragoza va donar resposta:

  1. Al nostre centre treballem el document de la Carta de la Terra d’una manera transversal per crear una societat sostenible basada en el respecte a la natura, els drets humans, la justícia social, econòmica i la cultura de pau. Creu que aquest document s’hauria d’incloure al currículum escolar per conscienciar a les futures generacions?
  2. Per què creu que es produeix el bullying entre els joves? Com podem actuar per prevenir-lo?

La participació en aquest concurs va sorgir gràcies al projecte Implica’t+, http://www.xtec.cat/~mlluelle/implicat/,  que pretén treballar d’una manera transversal el document de la Carta de la Terra a les aules http://www.earthcharterinaction.org/invent/images/uploads/echarter_catalan.pdf . Es tracta d’un projecte, nascut a Lleida fa 6 anys, on hi participen activament més de 46 docents de 40 centres diferents.

Podeu veure el vídeo de l’acte íntegre del Premi Federico Mayor Zaragoza a https://goo.gl/BeBda3, i el recull de fotos a través de l’enllaç  https://goo.gl/Kkb9TS

Aprofitem per felicitar a tots els participants, a tots els premiats i a l’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa, per l’ excel·lent organització d’aquest acte, al qual van assistir més de 500 alumnes.