INSTITUT CAPARRELLA Educació Lleida Lleida

Els drets no tenen gènere

08/04/2025

8 de Març: Els drets no tenen gènere

El Dia Internacional de la Dona és una jornada per alçar la veu, reivindicar els drets de totes les dones i per recordar que la lluita feminista continua sent imprescindible. 

Amb aquest propòsit, el departament de ciències socials, ha organitzat diverses activitats que han implicat tot l’alumnat d’ESO i batxillerat. 

A 1r d’ESO, l’alumnat ha reflexionat sobre els estereotips de gènere i el seu impacte en la societat,  amb l’objectiu de promoure la igualtat i fer visibles les barreres culturals que encara existeixen.

A 2n d’ESO, s’ha dut a terme l’activitat “La història que no ens contaren”, centrada a investigar la vida de les dones a l'edat mitjana. Utilitzant els Story Cubes, l’alumnat ha creat històries que ressalten i reivindiquen el paper d’aquestes dones sovint oblidades en aquest període.

L’alumnat de 3r d’ESO ha visionat la pel·lícula “Figures Ocultes” i ha participat en un debat sobre la doble discriminació que pateixen les protagonistes pel fet de ser dones negres. A més, han establert paral·lelismes amb situacions actuals de racisme o sexisme, destacant els reptes legals i socials que encara queden pendents per assolir. 

Per la seva part, l’alumnat de 4t d’ESO han reflexionat sobre el paper de les dones a la història i ha debatut sobre per què algunes dones extraordinàries són tan desconegudes. Cada alumne ha triat una dona famosa i una dona propera, com una padrina, veïna o mestra, per destacar el seu talent i esforç. El resultat ha estat la creació d’un mural col·laboratiu en forma de rusc, que simbolitza la unió i la importància de totes elles en la societat. 

A 1r de batxillerat, després de visionar la pel·lícula “Sufragistes”, l’alumnat ha dissenyat cartells que posen en relleu la importància de la lluita pel dret a vot de les dones i la força del moviment feminista. 

Pel que fa a 2n de batxillerat, l’alumnat ha analitzat els canvis i les continuïtats en el paper de la dona durant tres períodes clau de la història recent: la Segona República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquesta activitat ha permès comprendre com les conquestes socials poden ser temporals i fràgils i la importància de mantenir viva la lluita feminista.

Durant la setmana, al vestíbul del centre ha acollit una escultura mòbil que representava el rostre d’una dona, envoltada de drets fonamentals en una composició inspirada en l’obra de Jaume Plensa. Aquesta instal·lació, a més d’impressionar visualment, volia fomentar la reflexió sobre la importància de la igualtat i que els drets no tenen gènere.  

A més, la llista de reproducció dels timbres del centre ha inclòs cançons icòniques d’empoderament femení com “Respect” “ Ay Mama”, “Flowers” “ I wil survive”..., amb l’objectiu de visibilitzar la lluita i la força de les dones en la cultura i la societat.

Finalment, les alumnes Meryem Talbi Charraoui, Estel Batalla i Ares Canales, dels Cicle Formatiu de Grau Superior de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimèdia i de Grau Mitjà de Preimpressió Digital, han dissenyat el pòster, la samarreta i el bàner de la web del centre per promocionar la celebració del Dia Internacional de la Dona.  El manifest del Dia Internacional de la Dona, escrit i llegit per les alumnes  la Jara Luna, l’Amèlia Font i la Queralt Florensa, ha recordat a tota la comunitat educativa la força de les nostres besàvies, padrines... renovant el compromís de construir un món on tothom pugui viure amb dignitat i llibertat. Amb cultura, idees i veu, el manifest proclama un "PROU" rotund a la discriminació i la violència, exigint igualtat d’oportunitats efectiva. Sense dones lliures i amb drets garantits, no hi haurà democràcia plena.

Continuem lluitant. Continuem avançant. Perquè els drets no tenen gènere.